ga('send', 'pageview');
Categories
Citeruskulturen Utbyte & Lärande

Trainee på Citerus – en djupdykning i hantverket mjukvaruutveckling

Citerus Agile Developer Jumpstart är ett traineeprogram för unga utvecklare med ingen eller upp till tre års yrkeserfarenhet. Från dag ett bedrivs programmet i ett skarpt projekt hos någon av Citerus kunder, som också är med och utformar programmet efter sina önskemål.

Amanda och Nathalie (Citerus adepter) och Johan Östling (mentor från Citerus) arbetar tillsammans i ett projekt på Assa Abloy Mobile Keys.

Vad tycker ni om programmet, så här halvvägs in?Amanda och Nathalie

Amanda: — Vi känner oss otroligt lyckligt lottade som får göra det här, och går peppade till jobbet varje dag. Vi hade aldrig hamnat på detta stora och komplexa projekt, med dessa människor om vi inte hade fått denna chans.

Nathalie: — Det är galet roligt, vi skrattar varje dag. Dessutom har Assa Abloy varit helt fantastiska. Det märks att de satsar på oss och använder detta tillfälle att utveckla sin egen förmåga att onboarda juniora utvecklare. För mig är det viktigt att känna att jag presterar, att jag bidrar. Och det gör vi, i form av omvänt mentorskap; genom våra frågor tvingas resten av gruppen att tänka igenom sina val bättre.

Vad har varit jobbigast?

Nathalie: — Oj, i början var vi jättestressade av allt som var nytt och som vi inte förstod. När Johan [mentorn] hjälpte oss att strukturerat göra en mind-map över allt vi behövde lära oss insåg vi att våra egna förväntningar var orimliga. Då kunde vi koncentrera oss på att lära oss en sak i taget.

Amanda: — Det är svårt att finna ett lugn i att vara junior bland seniora utvecklare. Vi känner oss dumma ibland som inte kan hålla lika mycket i huvudet som de seniora. Men vi lär oss massor, vi skulle vilja ha en progress bar på vår to-learn-lista.

Teoripassen har handlat om allt från säkerhet till EventStorming, databaser, webservices och Getting Things Done. Vad har varit mest givande?

Båda: — Scala och funktionell programmering.

Amanda: — Jätteroligt, men på tok för kort teoripass. En eld tändes i mig. Johan [mentorn] kunde förklara hur det vi lärde oss teoretiskt applicerades på vårt projekt vilket vad väldigt värdefullt.

Nathalie: — Scala är väldigt elegant. Vi kände att vi ville hoppa på det direkt och lära oss språket. Generellt är de teoripass som vi har kunnat dra nytta av direkt i projektet varit mest värdefulla.

Amanda: — Ja, men EventStorming känns också extremt värdefullt för att kunna prata ihop sig mellan team, men det är helt nytt så vi har inte riktigt listat ut hur vi ska använda det i praktiken. Det ligger i huvudet och gror.

 

Johan Söderström är chef på Assa Abloy Mobile Services och är också nöjd med adepternas insats.

Varför ska man köra ett Agile Developer Jumpstart-program?

Johan: — Om man överhuvudtaget funderar på att rekrytera så är detta perfekt: man får behålla kakan och äta upp den samtidigt. Dessutom når man en rekryteringsbas som man annars inte hade kunnat nå.

När ska man inte köra?

Johan: — Om man har stark tidspress. Man måste förstå att detta är en långsiktig investering och alla i teamet, inte bara mentorn, måste kunna avsätta tid för att förklara saker för adepterna.

Är det något du skulle vilja ändra på?

Johan: — Möjligen är ett halvår i kortaste laget.

 

Gustaf Brandberg, en av Citerus grundare, är ansvarig för programmet.

Varför heter traineeprogrammet Citerus Agile Developer Jumpstart?

Gustaf: — Bra fråga. Till att börja med ville vi få med Agile i namnet för att signalera att vi gillar att vara pragmatiska och hitta enklast möjliga lösningar på problem. Att vara agila, helt enkelt, och det tankesättet är något som vi vill förmedla till våra unga talanger. Citerus och Developer är självförklarande. Jumpstart var inte självklart, som arbetsnamn hette det allt från Boost, Kickstart, Apprenticeship (bra ord som tyvärr är förstört av en viss president) och Journey. Vi ville signalera att det rör sig om den start på en karriär inom hantverket mjukvaruutveckling som vi själva hade velat ha för 20 år sedan.

Det namnet inte fångar är vår process för Open Collaboration. Kunder, adepter och konsulter på Citerus är tillsammans med och skapar programmet allt eftersom. Till teoripassen bjuder vi även in gäster; förutom kundens teammedlemmar bjuder vi in studenter och andra unga utvecklare som är nyfikna på framtida omgångar av Jumpstart.

Vad skiljer detta från andra traineeprogram?

Gustaf: — Två saker: Dels är hela programmet uppbyggt utifrån Pull, inte Push; Verkligheten ute i projektet ställer krav på adepterna som definierar innehållet. Dels får du ta del av hela Citerus samlade kunnande. Som nästan allt annat på Citerus är detta program självorganiserat. Utifrån adepternas behov bygger vi tillsammans ett schema för teoripassen via Slack. Det är otroligt roligt att se det engagemang som finns kring detta hos Citerus seniora konsulter. Alla vill vara med och bidra. Å andra sidan är det kanske inte så konstigt; Citerus är ett inspirationshus som har ägnat de senaste 22 åren att utveckla både människor och mjukvara. Nu gör vi det i ett nytt format som kommer nyexaminerade utvecklare till godo.

Vad vill du förbättra till nästa omgång av Jumpstart?

Gustaf: — Göra teoripassen ännu mer kopplade till det som adepterna behöver lära sig för att snabbt bli produktiva. Nästa omgång ska vi, ännu tidigare, göra en mindmap över allt som adepterna behöver kunna i projektet och kartlägga kunskapsgapen, för att kunna beta av det systematiskt, område för område. Det har fungerat bra nu, men nästa version blir ännu bättre.

Om Jumpstart-programmet


Citerus Agile Developer Jumpstart är ett traineeprogram för unga utvecklare med ingen eller upp till tre års yrkeserfarenhet. Från dag ett bedrivs programmet i ett skarpt projekt hos någon av Citerus kunder, som också är med och utformar programmet efter sina önskemål. I grundversionen av programmet arbetar två adepter och en mentor från Citerus tillsammans i ett skarpt projekt hos kund från dag ett; mentorns roll är att bidra till projektet men framför allt att tillhandahålla en axel att knacka på varje gång en adept kör fast och behöver hjälp. Praktiken varvas med ett relevant teoripass i veckan och ett par längre utbildningar. Hela kundens team får också vara med på teoripassen som hålls av olika seniora konsulter från Citerus. I slutet av traineeprogrammet ger både kunden och Citerus ett jobberbjudande till adepterna; på så sätt får adepterna se insidan på både ett konsultbolag och ett produktbolag innan man behöver bestämma sig. Programmet anpassas helt för att passa kundens önskemål.

Är du intresserad av att veta mer om hur du kan köra ett traineeprogram på ditt företag för att onboarda unga talanger? Kontakta Gustaf Brandberg.

Ansök som adept här. Nästa program börjar i januari 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *