Scaled Agile Framework (SAFe) har fått stark kritik från prominenta agilister sedan det presenterades 2011. Jag har jobbat med olika agila ramverk sedan början av 2000-talet och med SAFe sedan 2013. När jag får frågan om det är en bra idé för en organisation att implementera SAFe är mitt korta svar nej.
Ät inte allt på julbordet!
Svaret bygger på att jag ser SAFe som ett julbord. Det finns många goda saker, men det är typiskt sett ingen bra idé att äta av allt som finns på julbordet och på samma sätt är det med SAFe. Det finns till och med delar som jag tycker är direkt olyckliga – lutfisken på julbordet och hanteringen av story points i SAFe är ett par exempel. Ramverket i sig är annars mycket agilt och många goda idéer från det agila communityt har inkorporerats fram till version 4.5 som används idag.
Planering på en högre nivå
Det stora värdet i ramverket är i mina ögon SAFe’s modell för hur man hanterar planering på programnivå, eller release-tågs-nivån som SAFe döpt det till. Det här är ingen nyhet för mogna agila organisationer, men här erbjuder SAFe en struktur som hjälper många. Utöver detta finns det några saker som jag anser vara extra värdefulla att ha med, så som t ex den agila budgetprocessen, integrering av lean startup och de tekniska arbetsmetoderna.
Strukturerad ingång till agilt
Genom att presentera ett välstrukturerat ramverk kan man få ett förtroende hos de ledande personerna i en större organisation. När man sedan har en plats vid bordet, handlar det om att få en förståelse för det förändrade mindset som krävs för allt agilt förändringsarbete.
Agil ninja visar vägen
Att plocka rätt saker från julbordet kräver erfarenhet och att förändra arbetet i en större organisation kräver en riktigt erfaren agil ninja. Ofta finns det riktigt jobbiga delar som behöver förändras. Med SAFe i verktygslådan, tillsammans med andra bra saker, kan ninjan öka sin effektivitet!
Om författaren
Mikael Boman är en av Citerus grundare och har sedan han lämnade bolaget använt sina agila ninjakunskaper bl a genom att under många år lära ut och implementera SAFe i den globala organisationen GE Healthcare. Mikael är certifierad SAFe-instruktör och ger fortfarande kurser på Citerus.