ga('send', 'pageview');
Categories
Citeruskulturen Metod Teknik

20 år av agilt hantverk

I år fyller Citerus 20 år. Är du nyfiken på hur allt startade? I denna artikel tar Citerus VD Patrik Fredriksson sig samman och gör en framåtblickande tillbakablick.

Jag har jobbat som konsult på Citerus under hela bolagets livstid. Sedan ett drygt år tillbaka har jag tillsammans med Tobias Hill, som också var med och grundade Citerus, tagit över den operativa ledningen av bolaget.

Alla grundare är fortfarande aktiva i Citerus på något sätt, jag som VD och Tobias som vice VD, övriga som styrelsemedlemmar. Jag har fått frågan några gånger varför jag fortfarande är kvar efter alla dessa år. Svaret är enkelt, vi har åstadkommit mycket, men det finns ännu mer kvar att göra.

Hur allt startade

Citerus grundades 1996 av en grupp engagerade, men kanske lite vilsna, studenter på Uppsala universitet som sökte en koppling mellan de teoretiska studierna och praktisk tillämpning. I början var företaget i mångt och mycket ett barn av sin tid. I slutet på 90-talet byggde alla enkla webbsidor, så även vi. Vad vi gör må ha förändrats, men drivkraften är den samma nu som då: Vi var inte alltid överdrivet imponerade över vad vi såg, och vi var säkra på att vi kunde hitta sätt att göra det bättre.

Vi kunde egentligen väldigt lite om mjukvaruutveckling, men det visste vi inte då. Mognadsgraden i IT-branschen i slutet av 90-talet var inte direkt stor. Det var fullt möjligt att som “konsult” komma ut på uppdrag med en kopia av boken “Teach Yourself SQL in 24 Hours” under armen. Något som skulle vara otänkbart idag, ett för branschen välbehövligt tillnyktrande.

Det vi såg när vi kom ut i projekt hos organisationer och företag fick oss att återigen fundera över om inte saker och ting kunde göras bättre. Nyfikenhet har alltid varit ett värdeord på Citerus, nyfikenhet på hur saker fungerar, nyfikenhet på hur de kan göras bättre, nyfikenhet på att ta till sig ny kunskap.

Vi lärde oss förstå behovet av kontinuerlig integration av kod (något som inte var speciellt vanligt vid den här tiden), vikten av att versionshantera koden (nej, att spara kopior av koden i kreativt namngivna kataloger på Exchange-servern räknas inte), vikten av att testa vår kod. Vi byggde en mental verktygslåda av hantverksmässiga verktyg som vi tog med oss ut till våra kunder.

Snabbt insåg vi också behovet av en effektivare process; ett bättre arbetssätt utan onödiga överlämningar och kravdokument, utan långa ledtider och missförstånd. Vi insåg behov av struktur och förutsägbarhet, men också behovet av att kunna ändra riktning under resans gång och värdet av att snabbt få återkoppling på det arbete som gjordes. Vi testade många projektstyrningsvarianter; ISO, RUP, klassisk ad-hoc, innan vi till slut 2003 tog Ken Schwaber och Scrum till Sverige och lärde oss att arbeta agilt. Det förändrade radikalt vårt synsätt och vårt tillvägagångssätt.

Vi lärde oss behovet av att förstå det mänskliga perspektivet, vi insåg att nidbilden av programmerare som sociala ufon var just det, en nidbild. Duktiga utvecklare är mästare på teknik och programmering, men även på kommunikation och social interaktion. Vi insåg behovet av att verkligen, på djupet, förstå affären och organisationens strategiska val för att kunna leverera relevant mjukvara.

Mycket av det här är självklarheter idag

När såg du senast ett utvecklingsteam utan versionshanterad kod? Kanske kan vi ta på oss lite av äran för vad som i dag kallas det svenska IT-undret. Jag vill gärna tro det. Grundnivån har blivit otroligt mycket bättre, men det finns mycket kvar att göra.

Kontinuerlig kunskapsutveckling är nyckeln till allt vi åstadkommer. Vi besöker evenemang, kurser och konferenser, både för att dela med oss och för att lyssna. Vi tar hem alla konsulter till kontoret en hel dag i månaden för kunskapsutbyte på våra Citerusdagar. Våra ambitioner inom detta område tär kortsiktigt på den ekonomiska vinstmarginalen, men vi är övertygade om att våra uppdragsgivare inser, och i förlängningen är beredda att betala för, det extra värde det tillför. Att arbeta med en Citeruskonsult ska alltid innebära ett kunskapsutbyte, varje gång.

Vad är ett IT-bolag idag?

För ett tag sedan blev jag ombedd att besvara en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB. Bland annat förväntades vi redovisa hur stor del av förra årets intäkter som kom från IT-bolag. Det är inte en helt enkel uppgift. Vad är ett IT-bolag idag? Är King ett IT-bolag? Klarna? Assa Abloy? SCB själva? Elon Musk pratar om Tesla Model S som en “väldigt sofistikerad dator på hjul”, inte som en bil.

Framtiden innebär ännu tätare integration mellan teknik, affär och arbetssätt. Integration av hela organisationen, från verksamhetsutveckling till medarbetare. Från ekonomi till leverans. Allt måste fungera i samklang. Komplexiteten i det vi vill åstadkomma ökar hela tiden, ambitionen och tempot likaså.

Framtiden: Teknik ❤️ Affär ❤️ Metod

Mjukvara är inte längre en obskyr del av verksamheten i framtidens företag och organisationer. Den genomsyrar allt. Att optimera framtidens IT-avdelning är att optimera hela organisationen. Utvecklingsavdelningen blir företaget blir utvecklingsavdelningen. Allt fler företag och organisationer inser att förmågan att leverera ​rätt mjukvara snabbare, med gladare medarbetare, är central för att lyckas i en allt mer digitaliserad omvärld.

För att leda och stödja denna transformation erbjuder Citerus agila utvecklare, coacher, förändringsledare, HR-konsulter och interimschefer i absolut framkant, samt ett komplement av relevanta upplevelsebaserade utbildningar. Allt med den fundamentala förståelsen för det nödvändiga samspelet mellan teknik, affär och metod.

Vill du vara med när vi växer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *